Voor bewuste ouders
Trryntsje
Tryntsje

Vijf aspecten van ouderschap en Human Design

We zeggen vaak dat kinderen de toekomst zijn, maar wat we daarbij vergeten te noemen, omdat we er te weinig bewust van zijn, is dat de toekomst van die kinderen in handen is van hun ouders. En dat we door hoe we met onze kinderen omgaan de grootste impact kunnen maken op de wereld. 

Als je je eigen design kent wil je ook je kinderen correct (volgens hun design) opvoeden. Het dilemma is, dat het begeleiden van onze kinderen niet hetzelfde is als het leren kennen en leven van je eigen design.

Kinderen begeleiden is zoiets als met je blote voeten in de klei gaan staan. Het in de praktijk brengen van ouderschap volgens het design van je kind is iets anders dan het leren van theoretische Human Design-kennis. Kennis wordt in onze maatschappij verheerlijkt, terwijl het leven pas echt in de praktijk en door ervaringen, geleerd en geleefd wordt. Ouderschap volgens design gaat er om of we werkelijk van dag tot dag experimenteren en ervaringen opdoen door onze Strategie en Innerlijke Autoriteit in de praktijk te brengen.

Hoe kun je je kinderen goed begeleiden volgens hun Human Design? Dat lukt alleen als we onze ideeën die de gehomogeniseerde wereld heeft over succes, geluk, voldoening en vrede, overstijgen, en in sommige gevallen helemaal losgelaten. Het is een weg van deconditioneren van onszelf zodat we als ouders niet vasthouden aan een maatschappelijke ideeën over wat een geslaagd leven is. Hieronder deel ik vijf van deze aspecten van ouderschap volgens Human Design.

1. Ouderschap gaat niet over resultaat

Het leven van je kind is geen resultaat of doel wat gehaald moet worden. Het is ook geen toets waar je voor moet slagen. Het ouderschap zelf is een ervaring die je hebt en dus ook een volledig ervaringsgericht proces. In de praktijk is alles wat we ieder moment doen en laten een voorbeeld voor onze kinderen. De grote angst van veel ouders is dat we iets verkeerds zullen doen waardoor ons kind op de een of andere manier verkeerd terecht komt (ongelukkig, onsuccesvol, niet zelfstandig niet-sociaal genoeg, enz.) Die angst zorgt er ook voor dat er een enorme druk en verwachting op onze kinderen komt te liggen. Hoeveel ouders willen dat hun kind moet slim moet zijn, getalenteerd, intelligent, sociaal en ga zo maar door.

De realiteit is dat we als ouders maar een beperkt aantal jaren hebt om onze kinderen te koesteren, te beschermen en te begeleiden. In die hele periode van het begeleiden van onze kinderen zullen we ook zelf blijven groeien en veranderen als je bezig bent met bewustwording. Vooral wanneer je je eigen experiment om je design te leven volgt- en onze kinderen gaan ook door processen en groei. Je zult misschien niet meemaken hoe hun leven ‘afloopt’ en dat is ook niet onze zorg. Onze rol als ouders is om aanwezig en betrokken te zijn bij het proces zelf- van moment tot moment.

2. Herken welke beslissingen van jou zijn

Human Design is een ervaringsgericht model – je kunt je kinderen niet iets leren wat je niet voor jezelf doet. Je moet je eigen besluitvorming dus voorleven vanuit je Strategie en Innerlijke Autoriteit.

En niet alle beslissingen die je maakt zijn kansen voor je kind om zijn of haar strategie en innerlijke autoriteit te oefenen. Je moet eerst en vooral je eigen innerlijke autoriteit eren. Bijvoorbeeld: wat je voor het avondeten kookt, is jouw beslissing van de innerlijke autoriteit, wat je kind van die maaltijd eet, is hun beslissing van de innerlijke autoriteit.

4. Erkennen dat het gedrag van je kind niet persoonlijk is

Het gedrag van je kind werkt vaak in op je eigen triggerpunten en onverwerkte trauma’s en conditioneringen. Als ouder is het onze verantwoordelijkheid om onze conditioneringen te herkennen en erover te leren. Je eigen kind kan je heel veel mogelijkheden bieden om wijs te worden over waar je zelf open bent in je design.

5. Erken dat je op onbekend terrein bent

Ouderschap volgens human design is geen reactie tegen iets, en zeker geen copy van ouderschap zoals je het zelf hebt meegemaakt als kind van jouw ouders. Het is geen ‘alles mag’-ouderschap, ont-oudering of vrije opvoeding. Het is iets heel anders. Er zijn geen universele roadmaps; en er zijn geen 5 eenvoudige stappen om een effectieve ouder te worden.

Ouderschap waarin je je design van je kind wilt eren is een van dag tot dag, van moment tot moment ervaringsgericht proces van betrokken zijn bij je eigen Human Design-experiment, en het geleidelijk observeren van de ontwikkeling van je kind tot een zelfbewust individu.

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven?

Human Design voor ouders en kinderen. Maandelijks nieuwe inspiratie voor jouw gezin en ouderschap.