Voor bewuste ouders
Trryntsje
Tryntsje

Human Design projector kinderen en projector ouders

Human Design projector kinderen en projector ouders

Deze serie blogs gaat over de verschillende types binnen het Human Design systeem, en dan specifiek gericht op ouders en kinderen. Is jouw kind een projector of ben je zelf een projector ouder? Dan vind je hier de meest waardevolle informatie en tips. Ik ben zelf moeder van een projector zoon en dat is voor mij als manifestor moeder telkens een prachtige leerschool om hem in actie te zien en de ruimte te geven die hij nodig heeft. Zijn design heeft me echt geholpen om hem veel beter te begrijpen. Ik hoop dat je met dit blog veel waardevolle inzichten krijgt. Wil je je gratis chart opvragen? Kijk dan op jovianarchive.com

Wil je meer lezen over de andere types en ouderschap?
Lees hier over generators en lees hier over manifestors.

Ongeveer 20% van de bevolking behoort tot het Human Design energietype van de projector.

Projectors zijn qua energietypes niet te vergelijken met de andere types. Projectors zijn hier om te gidsen. Ze ontwikkelen vaak een enorme wijsheid op de gebieden waar ze interesse in hebben en kunnen anderen hierin vooruit helpen. Als geboren gidsen en leiders zijn ze hier meer om te sturen dan om te doen, mits ze hiervoor uitgenodigd worden. Een van de belangrijkste dingen voor projectors om van zichzelf te weten is dat zij succes gaan ervaren door het gidsen van anderen. Hun vreugde is de ander verder helpen. Daar worden ze blij van, en succesvol. 

Projectors en energie

Projectors hebben, net als de manifestor en reflector, geen sacrale motor en daarnaast is hun keelcentrum niet verbonden aan een motorcentrum, wat bij de manifestor wel het geval is. Doordat het sacrale centrum van de projector ongedefinieerd is, hebben projectors geen constante energietoevoer. Ze hebben meer rust nodig dan generators en hun energie is beter besteed aan het gidsen en begeleiden van processen dan aan de continue uitvoering van werkzaamheden.

Je design leven

In een wereld die gebouwd is voor en door generators kunnen projectors soms moeite hebben met het tempo van de maatschappij. Vaak is het levensveranderend voor hen om te ontdekken dat ze niet gemaakt zijn om constant in dit tempo mee te doen. Veel projectors zijn echter door onze maatschappij en opvoeding zo geconditioneerd dat ze juist enorme werkpaarden zijn geworden en juist altijd doorgaan. Veel projectors leven daardoor helaas niet echt hun projectorschap. Vaak is deconditioneren van deze oude inprentingen voor volwassen projectors een proces wat start als ze ontdekken hoe hun energie en design echt werkt.

Het energieniveau van projectors kan verschillen, gebaseerd op het aantal motorcentra dat gedefinieerd is in hun blauwdruk.. Projectors hebben een ongedefinieerd sacraal centrum maar in het hart,- wortel, – en het emotionele centrum zit ook energie. Als ze 1 of meerdere van deze motorcentra ingekleurd hebben, dan is dit soms terug te zien in hun energieniveau. Toch hebben alle projectors baat bij regelmatige rustmomenten.  

Gefocust aura van de projector

Projectors hebben een gefocust aura dat gericht is op de ander, het liefst op 1 persoon tegelijkertijd. Ze zijn van nature meer gericht op anderen dan op zichzelf. Ze kunnen de ander vaak op een diepe manier zien en doorgronden en zien vaak precies wat er bij de ander leeft. Vaak is het voor projectors lastiger om zichzelf te doorgronden. Het oog van de projector is echt gericht op de ander en hier ligt een enorm talent.

Wachten op de uitnodiging – de strategie van projectors

Voor projectors is het heel belangrijk dat ze leren wachten op de uitnodiging (erkenning) voor grote dingen in het leven (relaties, vriendschappen, banen, partnerships, groepen ed.) en dat ze wachten op de juiste timing om hun waardevolle inzichten te delen.

Wachten is een belangrijk thema voor projectors. Als projector is het belangrijk dat je wacht totdat je door de juiste mensen gezien en uitgenodigd wordt, want dan kun jij je waardevolle bijdragen geven op de juiste plek! Een uitnodiging is niet letterlijk een uitnodiging, maar het diepe gevoel dat je erkent wordt door de ander. Dan werk je vanuit waardering en kun je echt succesvol zijn in alles wat je te bieden hebt. De erkenning door de juiste mensen opent voor jou de juiste deuren. Daar kun je altijd op vertrouwen en dat is het wachten meer dan waard. 

Voel je daarentegen als projector dat iemand je niet echt ziet, forceer dan niets en verwacht niets van deze persoon. Ze zullen niet openstaan voor het moois wat jij te bieden hebt. Ze zijn simpelweg niet voor jou.

Wachten op erkenning

Soms kan het een uitdaging zijn om als projector te wachten tot je gezien, erkend en uitgenodigd wordt. Vaak wordt vergeten dat dit proces in jezelf begint. Het begint bij het volgen van je passie(s) en te groeien in wat jij te bieden hebt. Hoe meer je jezelf hierin kunt zien en zichtbaar durft te maken, hoe meer anderen jou ook zullen vinden. Het gaat er niet om dat je passief op de bank zit te wachten totdat je een uitnodiging krijgt. Het gaat erom dat je blijft groeien in je wijsheid en inzicht en dat je jezelf daarin laat zien! Dan komen de juiste mensen vanzelf naar je toe.

De ‘signature emotie’ ,de emotie die je voelt als je in je design leeft, is succes voor een projector. Wat succes betekent is voor ieder design anders. Succes betekent in ieder geval je design leven, je echt gezien en erkend voelen in wat je kunt betekenen voor een ander en dan zien hoe je leven zich verder ontvouwt.

De ‘Not-self’ emotie van een projector is bitterheid. Dat betekent dat bitterheid een thema is bij de meeste projectors. En het is vaak een teken dat je niet vanuit je design beslissingen hebt gemaakt of maakt. Vaak heeft dit te maken met het niet wachten op de juiste uitnodigingen of het niet gezien en erkend worden waardoor je achterblijft met een bitter en vervelend gevoel.

Het aura van de Projector

Als een projector een ruimte binnenkomt, zullen ze altijd zoeken naar mensen om mee te verbinden. Het energieveld of aura van projectors is altijd op zoek naar de ander. Projectors zijn gemaakt om gericht te zijn op de ander. Dat is waarom ze hier zijn en waar ze goed in zijn. Wanneer ze hun aandacht niet kunnen richten op een ander, omdat die ander ze bijvoorbeeld niet ziet, dan kan dit leiden tot bitterheid. Soms kun je als projector behoefte hebben aan erkenning, maar probeer niet te hard vanuit je enthousiasme of bewijsdrang met anderen te willen verbinden. Gezien worden zal op een natuurlijke manier gebeuren als je je design leeft. Dat hoef je niet te forceren. Erkenning hoort bij je, maar laat dit op een natuurlijke manier ontstaan. Dan komen de juiste mensen vanzelf naar je toe.

Als projector ben je soms meer een observator dan de hoofdspeler die midden op het veld staat. Omarm dus ook dat stuk in jou dat achterover mag leunen en lekker mag kijken. Projectors zijn vaak geboren gidsen en managers en kunnen situaties vaak goed overzien. Je komt thuis bij jezelf als je andere mensen, organisaties of energieën om je heen kunt sturen en gidsen. 

Human Design Projectors en projector kinderen

Human Design projector kinderen en ouders

Erkenning en gezien worden

Projector kinderen zijn vaak leergierige en nieuwsgierige kinderen. Ik weet nog dat mijn projector zoon vanaf het begin met veel nieuwsgierigheid in het leven stond. Hij vond het heerlijk om voorgelezen te worden en het viel me al jong op hoe hij zijn omgeving altijd aan het observeren was. 

Projectors zijn hier om wijs te worden over het leven en veel te leren over de dingen waar hun interesse naar uitgaat. Deze wijsheid verruimt hun wereldbeeld en al deze inzichten werken mee aan de wijsheid die ze later te bieden hebben in het begeleiden van andere mensen of processen. 

Kijk altijd hoe je ruimte kunt scheppen voor het leerproces van je nieuwsgierige projector. Faciliteer dit proces zodat ze zich kunnen verdiepen in onderwerpen en mensen die ze interessant vinden. Mijn zoon is inmiddels een tiener en ik zie dat hij Youtube en het internet vaak gebruikt om dieper in thema’s te duiken die hem interesseren. Zo heeft hij een tijd onderzoek gedaan naar wereldleiders en dictators omdat hij meer wilde weten over wat mensen innerlijk drijft. 

Het belang van rust voor je projector kind

Projector kinderen zijn van nature gericht op de ander. Hun aura kan diep in de ander kijken en de ander als het ware lezen. Dit gaat vanzelf maar kost ook energie. Als je projector kind de hele dag onder de mensen is geweest, bijvoorbeeld op school, dan is het vaak heel fijn voor ze om even te kunnen rusten. Ze nemen ook veel op van de ander en door in hun eigen energieveld te zijn, kunnen ze zich weer ontdoen van de prikkels die binnengekomen zijn. Het kan zijn dat je projector kind na een lange schooldag bijvoorbeeld moeite heeft om nog met het gezin aan tafel te zitten om samen te eten. Ze hebben het vaak nodig om zich terug te trekken om weer tot zichzelf te komen.

Het is voor projector kinderen belangrijk dat ze naar bed gaan voordat ze echt moe zijn. Dan hebben ze tijd om zich te ontdoen van de prikkels die overdag binnengekomen zijn en zullen ze dieper slapen.

Meeliften op energie van anderen

Projector kinderen kunnen al op jonge leeftijd leren om te lang door te gaan. Ze hebben een ongedefinieerd sacraal centrum en hier komt sacrale energie uit de buitenwereld bij ze binnen. Doordat projectors zich zo in de ander kunnen verliezen, kunnen ze als het ware meeliften op de sacrale energie van anderen. Mijn projector zoon kan bijvoorbeeld heel goed aangeven van welke vrienden hij energie krijgt, en bij wie hij dus mee kan liften op hun sacrale energie.

Toch is het meeliften op de energie van de ander altijd tijdelijk, uiteindelijk zul je toch moe worden omdat het hier om geleende energie gaat. Vaak komt de moeheid tevoorschijn als je weer alleen bent.

Je kunt projector kinderen al jong leren dat hun energie als de golven van de zee is; soms is het er en soms is het er niet. Als ze al jong kunnen leren dat het belangrijk is om op tijd te rusten en dat ze zich niet hoeven te meten aan het energieniveau van anderen om hen heen (met name generators), zullen ze als ze ouder zijn hun lichaam ook beter aanvoelen en beter in balans blijven.

Projector kinderen kunnen op allerlei vlakken “over-achievers” worden. Dit kan op allerlei levensgebieden voorkomen, van sportief, – of sociaal vlak tot op academisch- of werkvlak. Help je projector kind om vanaf jonge leeftijd zijn/haar grenzen te leren voelen. Dit zal veel stress (en eventueel burnout) in de toekomst voorkomen. Veel volwassen projectors kampen met burnouts in hun leven, omdat ze niet weten dat hun energetische opmaak zo anders is.

Erkenning voor projector kinderen

Projector kinderen leven vaak enorm op als ze erkenning krijgen van hun omgeving. Geef je projector kind heel bewust erkenning door regelmatig te benoemen wat je in ze ziet, bv. “Ik zie dat je enorm geniet van dat boek” of “Wat ben je veel aan het leren met je schilderen”. Projector kinderen kunnen in drukke gezinnen soms een beetje naar de achtergrond verdwijnen. De meeste projectors houden meer van een kleine, 1 op 1 setting, dan van een grote groep. Dit heeft ook te maken met hun aura dat zich gemakkelijker op 1 persoon tegelijk kan focussen.

Alleen tijd samen met je projector kind is heel waardevol omdat ze dan even volledig de ruimte krijgen om gezien te worden door jou als ouder.  

Probeer je projector kind heel bewust uit te nodigen om te delen waar ze mee bezig zijn en laat ze hun inzichten delen over de onderwerpen waar ze op dat moment geïnteresseerd in zijn. De uitnodiging is heel belangrijk voor je kind om zichzelf te laten zien.

Als projector kinderen te weinig erkenning krijgen en niet genoeg uitgenodigd worden, kunnen ze juist gaan zoeken naar aandacht op een onnatuurlijke manier. Ze kunnen zich als clown gaan gedragen door veel grapjes te maken of ze kunnen zich dominant of luid gaan gedragen en heel veel gaan praten. Dit is vaak een teken dat je projector kind niet in balans is en zich niet voldoende gezien voelt. Dit kun je vaak het beste oplossen door meer kostbare een op een tijd met ze door te brengen waarin je aandacht even volledig op elkaar gericht kan zijn. Of probeer in gezinssituaties je projector kind meer gericht uit te nodigen, bijvoorbeeld als je samen aan tafel zit.

Projector kinderen en vriendschappen

Een projector kind bloeit op van erkenning door de juiste mensen. Als ze al jong kunnen leren dat het belangrijk is dat ze zichzelf zijn in het leven en dat ze dan vanzelf gezien worden door de voor hen juiste mensen, dan is de kans groter dat ze zich niet bitter en behoeftig gaan voelen in hun contacten met anderen. Ik heb mijn zoon al jong uitgelegd dat de mensen die hem niet op waarde kunnen schatten niet zijn echte vrienden zijn. Hierdoor zocht hij ook niet langer de aandacht van de voor hem “verkeerde” kinderen op.

Leer je projector kind dat ze niet bevriend hoeven te zijn met iedereen. Ze zullen door de juiste mensen gezien worden.

Hoe meer je als projector jezelf durft te zijn en je eigen interesses durft te volgen, hoe meer de passende mensen vanzelf op je pad komen. Projectors hebben van nature een aantrekkingskracht als ze in zichzelf geloven en niet op zoek gaan naar aandacht van anderen. De juiste uitnodigingen komen juist als je niet meer zoekt naar erkenning maar gewoon jezelf bent!

Je projector kind en uitnodigingen

Uitnodigingen zijn belangrijk voor je projector kind. Ze leven vaak op van de juiste uitnodigingen. Je kunt hier als ouders rekening mee houden, dat je heel bewust je projector kind uitnodigt. Dit kan een uitnodiging zijn om samen iets te ondernemen of het kan ook een uitnodiging zijn tot een gesprek.

Je kunt als ouders ook uitnodigingen faciliteren voor je projector kind, bv als het gaat om speelafspraken, nieuwe hobby’s, eerste baantjes of het organiseren van een (verrassings)feestje. Het zou voor projectors heel fijn kunnen zijn dat hun verjaardagsfeest voor ze georganiseerd wordt omdat ze dan niet zelf het feest hoeven te initiëren en ze zullen zich extra gezien voelen!

Een projector hoeft niet voor alles in het leven een uitnodiging te krijgen. Je kunt veel dagdagelijkse beslissingen natuurlijk zelf maken, zonder uitnodiging van buitenaf, zoals je kledingkeuzes, wat je eet, je dagritme, waar je interesse naar uitgaat etc. De uitnodigingen zijn belangrijk bij grotere keuzes zoals je relaties, vriendschappen, werk, projecten ed.

Je kunt je projector kind al jong leren dat ze bij het geven van advies ook wachten op een uitnodiging. Projectors hebben van nature een scherpe blik en kunnen al snel zien hoe dingen beter en anders kunnen, maar zonder uitnodiging kunnen ze op weerstand stuiten in de ander als ze ongevraagd delen wat ze zien. Andere kinderen kunnen je projector kind als bazig of betweterig gaan zien. Dit kan weer leiden tot teleurstelling en bitterheid in je projector. Leer ze om hun ideeën en inzichten op het juiste moment te delen met de ander, als er echt ruimte voor is. Dit is ook een goede tip voor projector ouders! Geef niet zomaar ongevraagd advies aan je kinderen. Je kunt het wel inluiden door te vragen of je kind het fijn vindt dat je meedenkt. Je kunt bv het volgende zeggen: “Ik snap hoe je je voelt. Ik heb dat zelf ook vaak meegemaakt. Vind je het fijn dat ik iets deel over wat mij toen geholpen heeft?” 

Je projector hoeft niet op elke uitnodiging in te gaan

Het is goed dat projector kinderen, net als alle andere types, altijd hun innerlijke autoriteit leren voelen en volgen. Niet elke uitnodiging is passend voor je kind. Zelfs als ze gezien en erkend worden door de ander, hoeft dit nog niet te betekenen dat het de juiste uitnodiging is. Projector kinderen zijn van nature gidsen en leiderschap zal snel herkend worden in ze. Ze hebben altijd een keuze hierin. Misschien willen ze niet de hoofdrol in de musical spelen of niet de aanvoerder van het voetbalteam zijn. Help je kind om vanuit zijn innerlijke autoriteit te voelen welke uitnodiging kloppend voelt.

De projector ouder

De projector heeft echt oog voor een ander en kan de ander als het ware lezen. Je zult als projector ouder ook veel inzicht hebben in jouw kind. Hierdoor kan je kind zich extra gezien voelen door jou en kun je soms ook heel gericht je kind gidsen in het leven.

Het is belangrijk om te beseffen dat je waardevolle advies vaak beter aankomt als er ruimte is en een uitnodiging. Als je denkt dat je vanwege je rol als ouder altijd maar advies kunt geven aan je kinderen kun je op flinke weerstand stuiten, zeker bij manifestor kinderen. Daarom is het altijd goed om je kind te vragen of ze openstaan voor je input en of ze het fijn vinden als je meedenkt. Bij je generator kinderen kun je hier een gesloten vraag over stellen, zoals; “Vind je het fijn als ik wat met je deel over wat ik daarin ontdekt heb?”. Als je kind hier bevestigend op reageert, dan zullen ze je inzichten beter in ontvangst nemen en dit zal heel goed voelen voor jou als projector ouder. Vergeet je te wachten op deze ruimte, dan kunnen je welgemeende wijze adviezen op veel weerstand stuiten en zul je er ook een bitter en teleurgesteld gevoel aan overhouden. Een juiste uitnodiging zet je in je kracht en zorgt ervoor dat jij de impact kunt maken die je in je hebt.

Zien wat je kind nodig heeft

Als projector ouder zie je misschien heel scherp wat je kind nodig heeft, maar realiseer je dat je kind ook eigen ruimte nodig heeft om eigen ontdekkingen te doen. Zeker kinderen met een 3 of een 6 in hun profiel leren door zelf te experimenteren en ervaringen op te doen. Zo ontdekken ze of iets voor ze werkt of niet. Adviezen werken hier simpelweg niet.

In de afgelopen jaren dat ik met ouders werk, zie ik regelmatig dat vooral projector moeders kunnen worstelen met controle in de opvoeding. Dit is ook te begrijpen want je bent hier als projector om de ander te gidsen. Als moeder zal je aura zich automatisch focussen op je kinderen en door je scherpe inzicht zie je vaak ook goed wat er bij je kind speelt. Zoek naar de balans tussen gidsen en loslaten, meelopen en ruimte geven. En vergeet niet dat de juiste uitnodiging de ruimte schept, ook bij je kind.

Als projector ouder is het gemakkelijker om je op 1 kind per keer te focussen. Het kan een aandachtspunt zijn om je aandacht evenredig te verdelen over meerdere kinderen zodat ze zich allemaal gezien voelen. Je kunt dit eventueel onderverdelen in speciale een op een momenten met mama of papa. 

Invloed van andere energietypes op je ouderschap

Generator kinderen kunnen jou uitputten met hun sacrale motor. Zorg dat ze regelmatig hun energie kwijt kunnen buiten jou om. Het kan voor jou als projector ouder bijvoorbeeld heel goed werken om met je kinderen naar een speeltuin, zwembad of park te gaan zodat zij lekker kunnen spelen en jij daar rustig kunt zitten.
Organiseer rustmomenten voor jezelf tijdens de dag, het liefst in je eigen ruimte. Als je kinderen om je heen zijn (ook als ze hun eigen gang gaan) zul je merken dat je aura nog steeds op de ander wil focussen en kom je niet echt tot rust.

Het kan zijn dat jij als projector ouder het samen slapen met je kinderen minder fijn vindt omdat je dan niet voldoende ruimte krijgt om te ontprikkelen. Alleen slapen is voor projectors vaak fijn omdat je hele systeem dan op een diepere manier tot rust kan komen.  

Gezinsreading

Wil je meer inzicht in de dynamiek in je gezin en in de verschillen tussen de gezinsleden onderling en hoe je je kinderen beter kunt begeleiden? Een gezinsreading kan je heel veel meer inzicht geven waar je direct praktisch mee aan de slag kunt waardoor je veel meer rust en vertrouwen gaat voelen in je ouderschap ook in je kinderen.

Projector ouders

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven?

Human Design voor ouders en kinderen. Maandelijks nieuwe inspiratie voor jouw gezin en ouderschap.